skip to Main Content
0723998170 contact@cadastru-intabulare.comINFORMATII UTILE

Pentru ce este utila o documentatie de cadastru?

Documentatia de cadastru are multiple utilitati si este esentiala in gestionarea terenurilor si proprietatilor imobiliare. Iata cateva dintre utilitatile principale ale unei documentatii de cadastru:

  1. Identificarea proprietatii: Documentatia de cadastru furnizeaza informatii detaliate despre limitele, forma si dimensiunile exacte ale unei proprietati. Aceasta ajuta la identificarea clara a proprietatii si a vecinatatilor.
  2. Drepturi de proprietate: Documentatia de cadastru atesta drepturile de proprietate ale titularului asupra terenului sau a cladirii. Acest lucru este esential pentru a evita disputele legate de proprietate si pentru a asigura tranzactii imobiliare sigure.
  3. Tranzactii imobiliare: Este necesara in timpul procesului de cumparare si vanzare a proprietatilor imobiliare. Documentatia de cadastru furnizeaza informatii esentiale despre proprietatea in cauza si este utilizata pentru a stabili clar drepturile de proprietate ale vanzatorului si ale cumparatorului.
  4. Dezvoltare urbanistica: Autoritatile locale si dezvoltatorii utilizeaza documentatia de cadastru pentru planificarea si dezvoltarea urbanistica. Ea ofera informatii despre utilizarea terenului, accesibilitate, restrictii si alte aspecte importante legate de dezvoltarea urbanistica.
  5. Impozite si taxe: Autoritatile fiscale utilizeaza documentatia de cadastru pentru a evalua impozitele si taxele asociate proprietatilor imobiliare. Informatiile din documentatie sunt esentiale pentru calcularea corecta a valorii impozabile.
  6. Protectia mediului: in anumite cazuri, documentatia de cadastru poate contine informatii despre mediul inconjurator, cum ar fi zonele protejate sau restrictiile privind dezvoltarea in anumite zone cu valoare ecologica sau istorica.
  7. Planificare urbanistica: Documentatia de cadastru joaca un rol important in procesul de planificare urbanistica, contribuind la stabilirea directiilor generale ale dezvoltarii locale si la gestionarea adecvata a resurselor terenurilor.
  8. Rezolvarea disputelor: in cazul disputelor privind proprietatea sau limitele terenurilor, documentatia de cadastru ofera o baza obiectiva pentru solutionarea conflictelor, evitand astfel litigiile si neintelegerile.

in concluzie, documentatia de cadastru este esentiala pentru o gestionare eficienta si transparenta a proprietatilor imobiliare, asigurand protectia drepturilor de proprietate si facilitand dezvoltarea urbanistica sustenabila.

Suprafața locuibila este suprafata desfasurata a incaperilor de locuit. Ea cuprinde suprafata dormitoarelor si a camerei de zi.

Suprafata utila a locuintei este suma tuturor suprafetelor utile ale incaperilor. Ea cuprinde: camera de zi, dormitoare, bai, WC, dus, bucatarie, spatii de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei.

Nu se cuprind: suprafata logiilor si a balcoanelor, pragurile golurilor de usi, ale trecerilor cu deschideri pana la 1.00 m, nisele de radiatoare, precum si suprafatele ocupate de sobe si cazane de baie (cate 0.50 mp pentru fiecare soba si cazan de baie), in cazul in care incalzirea se face cu sobe. In cazul locuintelor duplex, rampa, mai putin palierele, nu se cuprinde in suprafata utila a locuintei.

Suprafata totala cuprinde suprafata utila la care se adauga suprafata logiilor si a balcoanelor